Veranderingen examens autorijbewijs

Strengere examinering, minder ongelukken

Er gebeuren veel ongelukken op de weg. Ook jonge bestuurders zijn betrokken bij verkeerstoestanden. Daarom gaf de Vlaamse overheid akkoord op een vernieuwd theoretisch en praktisch rijexamen.

Het theoretische examen

Je kunt op twee manieren je voorbereiden op het theoretische examen, via de rijschoolopleiding en de vrije opleiding. Bedenk goed welke opleiding bij jou past. Heb je meer of minder begeleiding/ sturing nodig? Zaak is dat je de theoretische leerstof je goed eigen maakt. Want de examinering verloopt strenger.

Zware fouten worden zwaarder bestraft dan lichte fouten!

Het praktische examen

Ter voorbereiding op het praktische examen heb je eerder de keuze gemaakt voor een voorlopig rijbewijs van 18 maanden of 36 maanden. De ene keus is niet per definitief beter of slechter dan de andere keus. Belangrijk is wel dat je voor het examen genoeg geoefend hebt. Want ook het praktische examen gaat moeilijker worden.

Speciale manoeuvres

Tijdens het praktische examen voer je nu nog 2 speciale manoeuvres uit. Naar verwachting zal je in 2017 6 manoeuvres moeten uitvoeren. De eerste twee manoeuvres zijn momenteel verplicht, de laatste vier manoeuvres zullen in 2017 verplicht worden:

1. Keren in een smalle straat
2. Parkeren achter een voertuig
3. Achteruit rijden in een rechte lijn
4. Links parkeren tussen twee voertuigen, evenwijdig ten opzichte van de weg
5. Vooruit in een vak parkeren, loodrecht ten opzichte van de weg
6. Achteruit in een vak parkeren, loodrecht ten opzichte van de weg

Gebruik maken van electronica in de auto

Er wordt een groter beroep gedaan op je zelfredzaamheid tijdens het praktische examen. Met behulp van GPS zal je van bestemming A naar bestemming B moeten rijden. Je kan dan aan de examinator laten zien dat je zelfstandig beslissingen kunt nemen tijdens het autorijden.

Gevaarherkenningstest in examencentrum

De minister van mobiliteit, minister Weyts, heeft besloten om het praktijkexamen uit te breiden met een nieuw gevaarherkenningstest in het examencentrum. Dit is een test achter de computer.

Heb je je voorlopig rijbewijs laten vervallen?

Tot nu toe word je flink gestraft als je je voorlopig rijbewijs laat vervallen. Je moet nu 3 jaar wachten voordat je een nieuw rijbewijs kan aanvragen. Minister Weyts maakt hier een einde aan.

Is je voorlopig rijbewijs vervallen? Volg dan eerst een eenmalige rijles van 6 uur. Daarna kun je een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je goed voor op het theoretische examen en het praktische examen. Verkeersregels uit je hoofd leren en verkeersinzicht verkrijgen doe je niet alleen voor jezelf of voor het examen, maar voor de verkeersveiligheid! 

Bekijk ons assortiment met theorieboeken en praktijkboeken

Groeten,
Het team van Alletheorieboeken.be

This entry was posted in On .