Welk rijbewijs heb je nodig om een camionette te besturen?

De klantenservice van Alletheorieboeken beantwoordt verschillende soorten klantvragen. Veel voorkomende klantvragen gaan over een geplaatste bestelling. Maar ook een gedeelte van de vragen gaan inhoudelijk over het studiemateriaal. Ook vragen klanten voor advies.

Vandaag kregen we de vraag welk rijbewijs nodig is om een camionette te besturen. Omdat dit een vraag is die door meerdere mogelijke klanten van ons gesteld worden geven we in deze blog antwoord op de vraag. 

Wat is een camionette

Een kleine vrachtwagen of bestelauto noem je in Vlaanderen ook wel een camionette. Meestal verwijst de term camionette naar voertuigen voor goederenvervoer tot maximaal 3.500 kilogram.

Enkel voorbeelden van camionettes zijn:

  • Citroën Jumper
  • Ford Transit
  • Iveco Daily van Fiat
  • Mercedes-Benz Sprinter
  • Renault Trafic

Maximaal toegelaten massa bepaalt of je rijbewijs B of C nodig hebt

Een camionette kan ook een maximaal toegelaten massa hebben die meer is dan 3,5 ton. Er bestaan zelfs kleine vrachtwagen die een maximale toegestande massa hebben van 6 ton. De hoogte van de maximaal toegelaten massa bepaalt of je een rijbewijs B of C nodig hebt om het voertuig te besturen. 

Mocht je de camionette beroepsmatig gaan besturen dan heb je ook een vakbekwaamheid C nodig. 

Maximaal toegelaten massa/ MTMCategorie rijbewijs
< 3.500 kg MTM rijbewijs B
> 3.500 kg MTM rijbewijs C en eventueel vakbekwaamheid C

MTM voertuig staat op inschrijvingsbewijs 

De maximaal toegelaten massa van je voertuig kun je terugvinden op het inschrijvingsbewijs van je voertuig. Bij twijfel adviseren we je om de dealer te raadplegen. 

Studiemateriaal voor rijbewijs B en C met vakbewkaamheid

Ben je nog niet in het bezit van een rijbewijs B? Dan bestel bij Alletheorieboeken.be je studiemateriaal en haal je theoriecertificaat. Ben je al in het bezit van het autorijbewijs, maar heb je een rijbewijs C nodig? Bekijk dan al het studiemateriaal dat nodig is voor het vrachtwagenrijbewijs. Ga je de camionette professioneel inzetten, word je beroepschauffeur? Dan schaf studiemateriaal aan specifiek voor vakbekwaamheid.

This entry was posted in On .